Hajolajozás – fontos kérdések, pontos válaszok

A hajolajozás nagy előnyöket nyújthat a haj ápolására és védelmére a korral járó degeneratív változások ellen. Lényege, hogy egy általuk választott összetevőkből elkészített hajolajat alkalmazzunk a hajápolásra. A kiválasztott hajolaj függ leginkább a haj és a fejbőr típusától. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy milyen előnyöket jelent a hajolajozás a hajra, milyen fajtáit ismerjük és milyen étrend-kiegészítő készítményeket kell követnünk annak érdekében, hogy a hajkondicionáló olajok hatása érvényesüljön.

Miért használunk olajat a hajra?

A haj könnyen megsérül, megnyúlik és elszárad, ezért gyakran használnak olajat, hogy megvédjék. A kiválasztott hajolaj befolyásolhatja a haj állapotát, ezért nagyon fontos, hogy megválasszuk a megfelelő olajat. Emellett a hajolajozás fokozza a hajban a nedvességtartalmat és megvédi a törésektől. A megfelelő kiválasztott olajos összetevők rugalmasságot, fényt, selymességet és fényesebb kinézetet biztosítanak a hajnak. Segít a hajban lévő antioxidánsok megőrzésében és megvédi a hajat a környezeti szennyeződésektől.

Milyen olajok vannak?

A leggyakrabban használt olajok közé tartozik a jojobaolaj, a olívabogyó olaj, a mandulaolaj, a kókuszolaj, az argánolaj, a kendermag olaj, a rizsolaj, a földimogyoró olaj és a tökmagolaj. Ezek fehérje- és esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek a hajnak megfelelő tápanyagokban való nedvesítésében. A shea és a makadámia olajok is nagy hatással lehetnek a hajszerkezetre, különösen a száraz, törékeny hajra. Az olajok, amelyek több vitamint tartalmaznak, különösen hasznosak a fiatalításhoz. Ezek különösen kedvezőek a hajra, mivel nedvesítik, erősítik a hajat, ami megakadályozza a hajtörést. A bőrhidratáló és illatosító olajok, mint például a rózsaolaj, a szantálfaolaj és a bergamottolaj, javítják a haj egészséges megjelenését, illatozó hatásuk révén.

Hogyan használjuk a hajolajt?

A hajolajos kezelés előtt alaposan mossuk meg a hajat, majd a megfelelő olajat (vagy olajokat) a haj és az alatta lévő fejet és nyakat is borítsuk cirógató, de nem túl sok mozdulattal. Az olajat néhány percig hagyjuk hatni, majd forró vízzel mossuk le. Aki szeretné elérni az olajok minden előnyét, alaposan mossa meg a haját az olajozás előtt, a különféle olajokkal, amelyeket használ, ne kombinálja, és a forró vízzel való mosás előtt alaposan öblítse ki a haját. A fejbőrt is meg kell olajozni, hogy be tudja vinni a hajba a tápanyagokat. Az olajozás után fésüljük át azt a hajunkat, és próbáljuk elkerülni a nem szükséges stresszel megterhelést. A kíméletes hajápoló eszközök használata ajánlott. Az olajat csak olyan mennyiségben használjuk, ami a haj tényleges számára elegendő, mert ha túl sok olajat használunk, akkor a haj túlságosan olajos lesz.

Milyen kiegészítőket használjunk a hajolajozáshoz?

A sokéves hajápolási tapasztalat azt mutatja, hogy rendszeresen kiegészítőket érdemes használni a hajolajozás optimális hatásának elérése érdekében. Ezek többnyire samponok és hajkondicionálók, amelyeket együttesen kell alkalmazni. Használjunk természetes tisztítószereket és élvezeti alapú illatanyagokat és komponenseket, amelyek ápoló hatással vannak a hajra. Az eszközöket csak akkor lehet biztonságosan használni, ha azokat nem helyettesítik olyan koncentrált összetevők, amelyek káros lehetnek a hajra. Az antioxidánsok, például a C- és E-vitaminok is felhasználhatók a haj egészségének megőrzésre. Ezen kívül összetevőket, mint a kollagén, a biotin, az ingverolaj vagy a fehérjék is hozzáadhatunk a hajolajhoz.

Milyen gyakori hibákat követhetünk el a hajolajozáskor?

Ha túl sok olajat használunk, akkor a hajunk túlságosan olajos lesz. Ez akkor fordulhat elő, ha túl hosszú ideig hagyjuk a hajon, illetve túl sok olajat használunk. Az ol