Infók a hullámos, kontrollálhatatlan hajhullásról és az okokról

A hajhullás egy olyan kozmetikai probléma, amely a többségünknek fejfájást okoz. Mindannyiunkat érint, és megérinti a külföldön és itthon élő embereket egyaránt. A hajhullás az idősödéssel jár, azonban az is oka lehet, amit naponta teszünk, és a betegségek, amelyekkel szembesülünk. Ha egyik nap egy szép, vastag sörényből találtuk magunkat a hajhullás és töredezés áldozatává válva, akkor megpróbálhatjuk megérteni, hogy mi okozza a hajhullást, és mi az, amit tehetünk, hogy a hajunk növekedését kontrollálhassuk.

A haj elvesztésének típusai

Kétféle hajhullás létezik. Az elsőfajta hajhullás a telogén effluvium, amely az teljes hajszárításhoz hasonlít. Ez általában a betegségek, a stressz és a súlyos szintű sürgősségi műtétet követően jelentkezik. A második típus a hajátalakulás, amely a nap végén a legtöbb hajtövekből keletkezik. Az általános hajhullás, vagyis az átlátható hajhullás, általában szokásos ütemben jelentkezik.

Mi okozza a vékonyodást és a hajhullást?

Egyik oka a hajhullásnak a stressz. Az elmúlt években a stressz, szokások és testi-mentális feszültség között az embereknek azt jelenti, hogy folyamatosan szembesülnek ilyen jellegű nyomásokkal, amelyek mindegyike potenciálisan kiválthatja a hajhullást.

A másik gyakori fenyegető ok a hormonális változások, amelyek általában a terhesség, a periódusok, a menopauza és a táplálkozás alapján csekélyek. Ezek a hormonális egyensúlytalanságok ugyanolyan gyorsan megzavarhatják a szokásos hajnövekedési szezont, és elősegíthetik a korai hajhullást.

A pajzsmirigy meghibásodása, amelyet gyakran súlyos betegségnek tekintenek, szintén befolyásolja a hajat. Azok a bizonyos pajzsmirigy hormonok, amelyeket a szervezet bizonyos mennyiségben kell termelnie, a haj hullását kiváltó hormonok szintjét is befolyásolhatják.

A folyamatos kapcsolat az egészséges táplálékkal és vitaminokkal és a megfelelő ápolási technikákkal is segíthet megelőzni a hajhullást. Az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van a hajhullás megelőzésében, és néhány népi módszer is segíthet a haj állapotának javításában.

Hogyan Kerülhető El a Hajhullás?

Kezdjük ott, hogy az alábbi hajápolási és egészségügyi változtatásokkal javíthatjuk a haj állapotát:

 • elkerüljük a visszaéléseket a tekercseléssel, fonással, hajvasalással, hajfestéssel és ezekhez hasonló frequentált tevékenységekkel
 • ne kapálózzuk a hajunkat, mivel ez durva anyagokkal megterheli a hajszerkezetet
 • ne fogjuk meg hidegen a hajat, mert ez elősegíti a töredezést
 • rendszeresen cseréljük ki a fejbőrünk tisztítóit, mivel a visszaélések megtörik a hajszálakat és elrontják a szőrtüszőket
 • használjunk egyáltalán hideg vizet a hajmosás során, mivel az enyhébb élettani hatással rendelkezik
 • ödémát és betegségeket elkerülve használjunk hidratáló, revitalizáló és fertőtlenítő ápoló szereket a fejbőr és a haj ápolására
 • elősegítjük az egészséges táplálékkal felénkérve a szükséges vitamint formájában;
 • a műtéti, sugárterápiás vagy halmazyirási beavatkozások előtt és után meg kéne figyelnünk a fejbőrünk egészségét;
 • minél gyorsabban jelöljük ki a megfelelő orvost a betegségünk, például a pajzsmirigy betegség vagy autoimmun betegség kezelésére; és
 • rendszeresen látogassuk meg az orvost hajvesztési problémáinkkal.

További hasznos tanácsok a haj ápolására az alábbiak:

 • Az egészséges táplálkozás és az egészséges vitaminok bevitele növelik a haj sűrűségét.
 • Minél több nedvességgel ápoljuk a hajunkat annál jobban fog kinézni.
 • Minden hajatípus másképp reagál a hajpakolásokra, de különösen ajánlott a lágy és sérült haj