Miként védhetjük hajunkat a külső környezeti hatásoktól?

Az időjárás viszontagságai, napfény, szél, só, hideg, hő – mind hatással vannak hajunkra, gyakran bajokat okozva. Azonban van néhány hatékony módszer, amellyel otthonunkban védekezhetünk ezek ellen. Az alábbiakban áttekintjük, hogyan védekezhetünk hatékonyan mindezek ellen.

Napvédelem

A nap sugarai nemcsak a bőrünkre, hanem a hajunkra is káros hatással vannak. A hajszálak elveszítik természetes hidratáltságukat, szárazzá, törékennyé és mattebbé válhatnak. A színezett haj esetében a szín is kifakulhat. A megoldás a napfény elleni védelem. Használjunk hajvédőket, amelyek kifejezetten a nap elleni védelmet szolgálják. Ezen termékek gyakran tartalmaznak fényvédő faktorokat és hidratáló összetevőket.

Szél és hideg

A szél és a hideg időjárás kiszáríthatja a hajat és irritálhatja a fejbőrt. A hideg levegő csökkenti a fejbőr természetes olajtermelését, amely a haj hidratáltságáért felelős. A sapka viselése egy jó módszer a haj védelmére, de arra is figyelni kell, hogy a sapka belső burkolata ne dörzsölje a hajat. Hajápolási rutinunkba érdemes beilleszteni egy mélyhidratáló hajkúrát is a hidegebb hónapokban.

Só és klór

A tengervízben található só és az uszodákban használt klór ugyancsak keményen megviseli a hajat. A só kiszívja a haj nedvességét, míg a klór károsítja a haj szerkezetét. Mindkettő eredményeként a haj szárazzá, törékennyé, nehezen fésülhetővé válhat. Ilyen körülmények között használjunk kifejezetten ezek ellen a hatások ellen kifejlesztett termékeket.

Hővédelem

A hajszárítók, hajvasalók, hajgöndörítők is károsítják a haj szerkezetét. Az ilyen eszközök által kibocsátott hő rongálja a haj természetes védelmi rétegét, melynek következtében a hajszálak kiszáradnak, törékennyé, szálassá válnak. A hő elleni védekezéshez használhatunk hővédő spray-ket vagy olajokat.

Összefoglalás

A haj védelme a külső környezeti hatásoktól nem egyszerű feladat, de megvalósítható. A napi hajápolási rutin részeként érdemes beilleszteni a védekezést. Használjunk napvédő termékeket, ne felejtsük el hidratálni a hajunkat hideg időben, a tengerparton és az uszodában pedig keressünk só- és klórtartalmú víz elleni védelmet nyújtó termékeket. Ellenségeink lehetnek a hajformázó eszközök is, ezért érdemes a hővédő készítményeket választani.