A kutikulák eltávolítása – hogyan szabaduljunk meg ettől a problémától?

Sajnos ez egy nagyon gyakori probléma, amely sok nőt érint – a kutikula leválása és az így okozott fájdalom minden alkalommal, amikor megérintjük a kérdéses felületet. Ha valaha is húztál fel harisnyát ilyen kutikulával a kezeden, nagyon jól tudod, hogy mennyire fájhat. Lássuk most azt, hogyan tudunk ettől a problémától egy életre megszabadulni.

Leváló kutikula – miért?

A nők gyakran kihagyják a kézápolás ezen szakaszát. A leggyakoribb hiba az a gondolat, hogy a “kéz- és körömkrém” megvásárlása leküzdi a száraz, hámló bőr problémáját. Sajnos gyakran a kézkrém nem elegendő a sérült bőr gyógyításához. Jó tudni a száraz bőr leggyakoribb okait:

  • háztartási munka kesztyű nélkül (mechanikai sérülések és kaparások),
  • erős tisztítószerek és mosószerek használata (felsértik a kezet, a körmöket és a kutikulákat),
  • körömlakk eltávolítása acetonnal (gyakorlatilag minden körömlakklemosó hátrányosan befolyásolja a kutikula megjelenését)
  • szárító hatású szappanok nemcsak a kezeket, hanem a körmök körüli bőrt is szárítják,
  • a kutikula harapása – gyakran tudatosan csináljuk, stressz vagy idegesség idején,
  • irodai munka – amikor a kezek gyakran érintkeznek papírral, gyorsított ütemben száradnak és lassan regenerálódnak, mert a papír károsítja az epidermisz védőrétegét.

Leváló kutikula – így jelez a testünk?

Ha gondoskodunk a kezünkről és a körmökről, de az még mindig nem hoz eredményt, előfordulhat, hogy ez egy jel, hogy a probléma mélyebben gyökerezik, mint gondoltuk. Ebben az esetben a rossz étrend vagy a nem megfelelő tápanyag és vitaminszint lehet a probléma. Testünk gyakran jeleket küld nekünk, talán a kutikula leválása az egyik ilyen jel? Lehetséges, hogy nincs elegendő vitamin (A, E és B) a szervezetünkben. Ha a kutikula megfelelő gondossága és pontos eltávolítása ellenére továbbra is növekszik és leválik, akkor a legjobb, ha elkezdünk vitaminokat szedni. Jó ötlet az ajánlott napi vízmennyiség elfogyasztása is, akár gyógynövényes tea formájában.

Kutikula leválás – hogyan lehet megszabadulni tőle?

A leggyorsabb módja annak, hogy megszabaduljunk a leváló kutikuláktól, hogy hatékonyan vágjuk őket. Ezt megelőzően jó lágyítani őket, akár kutikula lágyítóval, akár köröm áztatásával meleg vízben, finom, természetes szappannal és olajjal. Ezután szárítsuk meg a kezünket, és vágjuk le a kutikulákat egy éles ollóval. Legyünk óvatosak, ne vágjuk őket túl mélyre, mert károsíthatjuk a körömmátrixot.

Naponta olajjal masszírozzuk át a körmöt. Speciális szérumot is vásárolhatunk toll formájában. Így a kutikula mindig hidratált lesz.

Használhatunk speciális kutikula krémet is, amit sok kozmetikai cég kínál. Rendszeresen alkalmazzuk a körmök és a kezek általános állapotának javítására. Az ilyen termékeket lefekvés előtt kell használni, hogy az éjszaka folyamán felszívódjanak.

Egy másik jó megoldás a szárított bőrre egy hagyományos A-vitaminos kenőcs. Masszírozzuk a bőrbe a kutikula közelében. Lágyítani szükséges a bőrt, hogy megálljon a leválás.

Egy másik hatékony módszer a friss aloe vera gyümölcslé fogyasztása. Be is áztathajuk ebbe a lébe a körmünket, hiszen ez a gyümölcslé erősen hidratáló és revitalizáló tulajdonságokkal rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük