A legjobb módszerek cserepes ajkak ellen

A cserepes ajkak egy mindenképpen nagyon bosszantó és igen fájdalmas jelenségnek tudható be. Rengeteg törődést és gondos ápolást igényel az orvosolása. Miért cserepesednek ki az ajkak? Melyek a mögöttes okok? Lássuk a legjobb módszereket a cserepes ajkakhoz, valamint a kétséget keltő kérdések is végre megválaszolásra kerülnek. 

Cserepes ajkak – okai 

Gének

Ha teljesen őszinték akarunk lenni a cserepesedő ajkaidnak számtalan oka lehet. Nem mindig van mögöttes indok, van amikor egyszerűen a gének a felelősek. Bár akár arra is fény derülhet, hogy krónikus egészségügyi probléma húzódik a háttérben. Ha volt már pikkelysömöröd vagy ekcémád, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel jelentkezik majd az ajkaid szárazsága is. 

Allergia

Allergia szintén okozhat a cserepes ajkakat. A zavaró bőrgyulladás gyökerezhet a fogkrémtől vagy sminkektől származó allergiás reakciótól. Meg kellene fontolnod, hogy egy konkrét termék használatát felfüggeszted egy időre és kivárod, hátha alábbhagy a probléma. Amennyiben kizártál minden lehetőséget és a probléma továbbra is fennáll, akkor mindenképpen látogass el egy bőrgyógyászhoz, és végeztesd el a kötelező teszteket az okok feltárásához. 

Napégés

Az ajkakat fedő bőr is megéghet a napon. Az itt található bőr hihetetlenül vékony és érzékeny, például a mindenfajta égéssel szemben is. Akár bőrrák is kialakulhat ezen a területen. Mindig védd az ajkaidat, ha kültérre mész. A napsugárzásnak kitett ajkak nagyobb kockázatot jelentenek, mint gondolnád. Végeredményben nagyon komoly következményei lehetnek – például cheilitis exfoliativa is. Ez egy, a rák előszobájának tekintett elváltozás, amely komolyan orvosi kezelést igényel. 

Dehidratáció

Nagyon jól tudjunk, mennyire fontos a víz a különböző organizmusok számára. Ha az ajkad száraz és cserepes, előfordulhat, hogy nincs kellő mennyiségű nedvesség a rendszerben. Próbálj meg jelentősen több vizet fogyasztani és észre fogod venni, hogy az ajkaid állapota rohamosan javulni fog (természetesen, ha megállapítottan valamilyen egészségügyi problémával küzdesz, a sok ivás akkor is csak a javadra szolgál majd). Az ajkak nagyon vékonyak, ráadásul verejtékmirigyek sem találhatóak benne, ezért hatványozottan hajlamosabbak a vízvesztésre, mint bármelyik másik testrész. 

Az ajkak nyalogatása

Ha te is notórius módon szoktad nyalogatni az ajkaidat, akkor ne lepődj meg, ha azok nincsenek jó állapotban. A nyalogatással csak pillanatnyi enyhülést hozhatsz a száraz ajkaknak, ugyanis ahogy a nyál felszárad, úgy az ajkak ismét szárazzá válnak, az pedig egy igazi 22-es csapdája. Igazi megoldást nem kínál a cserpesedésre. Helyette használj inkább ajakbalzsamot és hagyj fel a rossz beidegződéssel.

Levegő

Különösen a száraz levegő a probléma! A szélnek, a füstnek és a levegőnek nincs jótékony hatása az érzékeny ajkaidra. Használj ajakbalzsamot a káros környezeti hatásokkal szemben. 

A cserepes ajkak ápolásának menetrendje 

Mindenek előtt mindig tarts magadnál egy hidratáló ajakírt. Ez meg fogja óvni az ajkaidat a kiszáradástól és a berepedezéstől. Használj olyan kozmetikumot, amely védelmet jelent a káros hatásokkal szemben. 

Mindig ügyelj a készítmények összetételére. Némelyik alkoholt tartalmaz, ami köztudottan roncsol, illetve irritációt és szárazságot gerjeszt. Gondoskodj arról, hogy az általad választott termék természetes anyagokból álljon. 

Hagyj fel a dehidratáló szájfények és rúzsok használatával, hiszen ezek olyan adalékokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt. 

A fűszeres ételek fogyasztása szintén nagy kellemetlenségeket eredményezhetnek. Amennyiben szárazak az ajkaid, igyekezz elkerülni ezeket. A kúrálása közben lehetőleg ne érintkezzenek fagyos levegővel, forrósággal vagy erős széllel. 

Otthoni teendők a cserepes ajkakért 

A shea-vaj, olívaolaj és a kókuszolaj lehetnek a fegyvereid a bajban, ezek megnyugtatják az irritációt és visszaszorítják a szárazságot. A fent említett zsiradékoknak megvan az a tulajdonságuk, hogy regenerálnak, természetes módon szűrik meg az UV-sugarakat, illetve mindenféle káros időjárási körülménnyel szemben is hasznosak.

Tasználj természetes hatóanyagokat. Ilyen esetekre tökéletes például a méz, amely vitamint, enzimet és aminosavakat tartalmaz, így hidratálva az epidermiszt. Sőt mi több, gombaölő és antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki, ezáltal pedig képes táplálni és hidratálni, vagyis meggátolja a gyulladást. 

Tedd próbára az jótékony hatású aloe verat is. Az fogja megóvni a sejteket a dehidratációtól. Csak egy vékony réteg kell belőle. Ami az alkalmazásának gyakoriságát illeti, nos…, azt rád bízzuk. Ahogy az igényeid megkívánja.  

Tökéletes választás lehet az A- és E-vitamin használata is, hiszen ezek megvédik az ajkakat és segítik a regenerációjukat.

A tejföl a magas zsírtartalmának köszönhetően az ajkak puhítását végezheti el. Az ilyen irányú problémákra mindig a természetes készítmények a legjobbak. 

Cukor és olaj keverékével a hámlasztást is elvégezheted. A lehető legjobb végeredmény érdekében hetente kétszer is használhatod. Az ajkak stimulálásához és a vérkeringés serkentéséhez masszírozd át őket egy puha fogkefével.

Keverj össze némi mézet és túrót! Majd a masszát az ajkaidra felvéve, hagyd a maszkot hatni 30 percre.  

A cserepes ajkak minden évszakban előforduló sok fejfájást okozó probléma. Mindig jussanak eszedbe a szükséges óvintézkedések, amelyek valódi megoldást jelenthetnek a káros környezeti hatásokkal szemben. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük