Kendermagolaj – tulajdonságai és kozmetológiai felhasználása

A bőrápolásra használt kenderolaj nem a kannabiszból származik (kábító hatású), hanem a Cannabis sativa L.-ből. A legértékesebb kenderolaj finomítatlan és hidegen préselve készül 40 Celsius-fokos hőmérsékleten. Sárga-zöld színű, és a kozmetikai alkalmazások széles körében ismert értékes tulajdonságai miatt. A kenderolaj alkalmas bőr- és hajápolásra. Milyen tulajdonságokkal, felhasználással és összetétellel rendelkezik a kenderolaj?

Kenderolaj és kendermag

A kannabisz növények Közép-Ázsiában nőnek. Rostjaikat papír, vitorlák és kötelek gyártására használták, és a belőlük kinyert olajat a bőrelváltozások enyhítésére is alkalmazták. A modern Európában a kannabisz nem szerzett népszerűséget a kozmetikai iparban. Egészen a közelmúltig csak a vegyipar szerzett hasznot a kender tulajdonságaiból, és a festékek és lakkok népszerű összetevőjévé tette azt. A Cannabis sativa iránti bizalmatlanság a kannabisz iránti félelemből és annak termesztési tilalmából ered. Ennek következtében a nem kábító kendernövények is inkább hírhedtek, mint híresek lettek.

Hogyan nyerik a kenderolajat?

A kenderolajat kendermagból nyerik ki. A vetőmagok kiválasztott fajtáiból hidegen préselik. A kendermagok legfeljebb 40% kenderolajat tartalmaznak. A friss olajnak zöldes színe van, és napfénynek kitéve szinte színtelen lesz. A kenderolaj kellemes, enyhén mogyorós ízű.

Kenderolaj – összetétel

Az INCI szerinti kenderolajat Cannabis sativa (kender) magolajnak nevezik.

A kenderolaj csaknem 80%-a esszenciális zsírsavakból (EFA) áll, különösen:

  • linolsavból az omega-6 zsírsavak csoportjából,
  • linolénsavból az omega-3 csoportból.

Emellett mindkét savban optimális arányban van: az omega-6 savak és az omega-3 savak aránya 3:1, ami lehetővé teszi a lipidek megfelelő metabolizmusát.

A kenderolaj más savakat is tartalmaz, ezek a következők:

  • olajsav,
  • plamitinsav
  • gamma-linolén,
  • valamint karotin, fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok (A, D, E és K), fitoszterolok és foszfolipidek. Emellett a kenderolaj számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz gyulladásgátló, regeneráló, antiszeptikus, antioxidáns és fényvédő tulajdonságokkal. Ezek közé tartozik a tokoferol, a kannabidiol és a terpineol.

A kenderolaj az egyik leghatékonyabb tápláló tulajdonságú növényi olaj. Nevét az összetételének köszönheti.

Kendermagolaj – kozmetikai tulajdonságok

A kenderolaj újjáépíti az epidermisz hidro-lipidrétegét és javítja az intercelluláris réteg károsodását. Ennek eredményeként a bőr nem veszít nedvességet, és az epidermisz jobban teljesíti védő funkcióit. Továbbá esszenciális zsírsav tartalmának köszönhetően a kenderolaj jó állapotban tartja a bőrt és növeli a külső tényezőkkel szembeni ellenállását, beleértve a szelet, a fagyot és a napsugárzást.

Továbbá a kenderolaj enyhíti az atópiás dermatitisz, a pikkelysömör és az ekcéma okozta gyulladást, és támogatja a kezelésüket. Ráadásul csökkenti a bőr viszketését olyan bőrgyulladás esetén, mint az AD és a bőrallergia. Emellett minimalizálja az irritáció és az elszíneződés kockázatát, regenerálja és táplálja a bőrt, és megelőzi az idő előtti öregedést.

Ráadásul a kenderolaj javítja a bőr tónusát, szabályozza a faggyú kiválasztását és helyreállítja a bőr rugalmasságát és hidratálását. Ezenkívül lágyítja és simítja a bőrt, és természetes napvédőként védi azt a napfénytől. Emellett serkenti a hajnövekedést, fokozza a haj ragyogását és megkönnyíti annak kifésülését.

Kenderolaj – kozmetikai felhasználás

A kenderolaj gyorsan felszívódik, és nem hagy zsíros filmréteget a bőrön. Tiszta formában használható közvetlenül a bőrön, vagy kozmetikumokhoz adva, különösen a problémás bőrre vagy a csecsemők és a kisgyermekek gondozására. A testápoló szerek, szappanok, arckrémek és napvédők népszerű összetevője. A kenderolaj minden bőrtípusra használható, mert:

  • hidratálja a száraz bőrt,
  • szabályozza a faggyú kiválasztását, és kiegyensúlyozza a zsírmirigyek működését,
  • érzékeny bőr esetén pótolja a hiányzó lipideket,
  • megakadályozza a ráncok kialakulását az érett bőrön.

Kenderolaj a konyhában

A gazdag és egészséges összetétel a kenderolajat nemcsak a bőrápolásban, hanem a konyhában is népszerűvé teheti. A kenderolajat csak hidegen érdemes fogyasztani. Nem melegíthető, így sütéshez és főzéshez nem használhatjuk. A kenderolaj magas hőmérsékleten való hosszabb expozíciója ugyanis értékes tulajdonságaitól fosztja meg azt. Mindazonáltal számos étel ízének előkészítésére és gazdagítására használható. Hozzáadhatjuk hajdina darához, amelytől krémes ízű lesz, vagy frissen főtt gombócokra is önthetjük. Jó kiegészítője lehet pestónak, zöldségnek és tésztának is, valamint mártások és saláták is készülnek vele. A kenderolaj minden ételnek új, megkülönböztető ízt ad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük